Het vennootschapsrecht is een specifiek rechtsgebied binnen het ondernemingsrecht en is opgenomen in boek 2 van het Burgerlijk Wetboek dat handelt over rechtspersonen. Dit wetboek beschrijft de regels van alle vennootschapsvormen, zowel met als zonder rechtspersoonlijkheid. In ondernemersland zijn de meest gangbare vennootschappen met rechtspersoonlijkheid de naamloze en de besloten vennootschap. De vennootschappen zonder rechtspersoonlijkheid zijn de maatschap, de vennootschap onder firma (VOF) en de commanditaire vennootschap (CV). Daarnaast zijn er nog de vereniging, de coöperatie, de onderlinge waarborgmaatschappij (OWM) en de stichting vennootschappen met rechtspersoonlijkheid. Een eenmanszaak, de naam zegt het al, kent geen vennoten en valt daarmee niet onder het vennootschapsrecht; hier is het ondernemingsrecht van toepassing. De vennootschapsrecht advocaat bij bedrijfsadvocaat.nl kent alle wettelijke regels omtrent vennootschappen en rechtspersonen en geeft u juridisch advies, stelt de benodigde overeenkomsten voor u op en helpt u bij het oplossen van geschillen tussen vennoten, dit in goed overleg of indien nodig via een gerechtelijke procedure.
Bel: 010 4777755ContactformulierBedrijfsvennootschap oprichten met of zonder rechtspersoonlijkheid
Kiest u bij de oprichting van uw bedrijf voor een vennootschap, dan is een vennootschap zonder rechtspersoonlijkheid, ook wel personenvennootschap genoemd, de eenvoudigste weg. Een inschrijving in het handelsregister van de Kamer van Koophandel is voldoende. Wel is het belangrijk dat u de afspraken tussen de vennoten goed vastlegt in een overeenkomst. Wat u hier in moet opnemen is afhankelijk van het soort vennootschap dat u aangaat, namelijk een maatschap, een VOF of een CV. De vennootschapsrecht advocaat geeft u hierover advies en stelt het contract voor u op. Daarbij houdt hij ook rekening met het eventueel ontstaan van geschillen en hoe die opgelost worden en op welke manier de vennootschap beëindigd kan of zal worden.
Het nadeel van een personenvennootschap is dat iedere vennoot privé aansprakelijk gesteld kan worden voor de schulden van de hele vennootschap, ook als deze door een andere vennoot gemaakt zijn. Om dit risico te vermijden kunt u op enig moment overwegen de vennootschap om te zetten in een naamloze of besloten vennootschap. Dit zijn kapitaalvennootschappen, waarvan de aandeelhouders niet persoonlijk aansprakelijk zijn voor de schulden van de onderneming. Voor de oprichting van een nv of bv moet u wel naar de notaris. Er moet een notariële akte worden opgemaakt, de oprichtingsakte, waarin de statuten worden vastgelegd. Daarna moet de NV of BV worden ingeschreven in het handelsregister van de KvK. De oprichtingskosten voor een kapitaalvennootschap kunnen daarmee aardig oplopen, temeer daar u voor een NV ook een behoorlijk startkapitaal nodig hebt. De advocaat vennootschapsrecht kan u adviseren of de kosten tegen de baten opwegen.
Overige vennootschappen met rechtspersoonlijkheid
Naast de vennootschappen voor ondernemingen worden ook verenigingen, coöperaties, OWM’s en stichtingen aangemerkt als vennootschappen met rechtspersoonlijkheid. Dit zijn geen kapitaalvennootschappen, maar samenwerkingsverbanden tussen mensen die een gemeenschappelijk doel nastreven en daarom een lidmaatschap aangaan met de vennootschap. Uitzondering hierop is de stichting. Deze kan geen leden hebben en heeft geen winstoogmerk. Er zijn verschillende soorten stichtingen, waarvan wij er één noemen, namelijk de Stichting Administratiekantoor, kortweg STAK. Dit is een speciale stichting die u als directeur-grootaandeelhouder van een bv kunt oprichten om de stemrechten en economische rechten van uw aandelen te scheiden. Op deze manier houdt u zelf altijd volledig de controle terwijl u de winst kunt delen door middel van uitgifte van certificaten. Heeft u vragen over of problemen met uw vereniging of coöperatie of wilt u meer weten over de werking van de STAK, dan staat onze vennootschapsrecht advocaat u graag te woord.
Bedrijfsadvocaat Rotterdam, de vennootschapsrecht advocaat voor ondernemers in Zuid-Holland
Bedrijfsadvocaat.nl is speciaal in het leven geroepen om ondernemers in het MKB bij te staan, ook op het gebied van het vennootschapsrecht. Wij ontvangen u graag op ons kantoor in Rotterdam of komen bij u langs voor een eerste kennismaking. Hierin zijn wij zeer flexibel. Onderstaand is slechts een kleine greep uit de plaatsen in Zuid-Holland waar wij u komen bezoeken. Neem gerust eens contact op, een eerste gesprek is altijd vrijblijvend en gratis.
- Barendrecht
- Berkel en Rodenrijs
- Botlek
- Brielle
- Capelle aan den IJssel
- Dordrecht
- Hellevoetsluis
- Maasvlakte
- Middelharnis
- Oostvoorne
- Oud-Beijerland
- Pernis
- Rhoon
- Ridderkerk
- Rotterdam
- Rotterdam Zuid
- Schiedam
- Spijkenisse
- Vlaardingen
- Zwijndrecht