De nieuwe Wet werk en zekerheid legt meer druk op werkgevers. Zo moeten werkgevers tijdig laten weten dat tijdelijke contracten aflopen en geldt er geen proeftijd en concurrentiebeding meer voor bijna alle arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd. En de transitievergoeding vervangt de oude ontslagvergoeding.
Wat houdt dat precies in?
Bedrijfsadvocaat zet de nieuwe regels op een rij.
Overzicht nieuwe regels:
Geen proeftijd meer in tijdelijke arbeidsovereenkomsten van zes maanden of korter
Een concurrentiebeding in arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd is niet toegestaan
Aanzegplicht werkgever
Nieuwe ontslagvergoeding: de transitievergoeding
Flexwerkers worden beter beschermd
Ontslag via de rechter en het UWV
Werknemer kan een schriftelijke beëindigingsovereenkomst herroepen
Nieuwe ontslagmogelijkheid: opzeggen met instemming van de werknemer
WW korter en aangevuld in cao’s
In de praktijk betekent dat veel werkgevers nog snel overtollig of niet goed functionerend personeel proberen te lozen voordat het ontslagrecht per 1 juli flink op de schop gaat. Bij arbeidsadvocaten en rechtsbijstandsverzekeraars heerst grote drukte, blijkt uit een inventarisatie door het AD:
“Voor werkgevers die geen goed dossier bijhouden, en dat zijn er best veel, wordt het lastiger mensen te ontslaan
‘
“Onze arbeidsjuristen zijn aan het buffelen, het is beduidend drukker dan normaal,” zegt Olav Wagenaar van rechtsbijstandsverzekeraar DAS. ,,Met name bedrijven die er financieel slecht voor staan, willen nu van hun medewerkers af. Via het UWV betaal je dan geen ontslagvergoeding, terwijl ze per juli een transitievergoeding zijn verschuldigd. Dat scheelt al snel tienduizenden euro’s.”
Keuze
In het nieuwe stelsel kunnen werkgevers bij ontslag niet langer kiezen of zij naar de rechter of het UWV gaan. Voortaan gaat het UWV over reorganisaties en langdurige ziekte, voor overige ontslagen moet geprocedeerd worden. Het idee is dat het ontslagrecht eenvoudiger wordt. Verder mag de ontslagvergoeding maximaal 75.000 euro of één jaarsalaris bedragen.
Ondanks die gunstige lagere afkoopsom vrezen veel ondernemers het nieuwe ontslagrecht, stelt Steven Sterk, advocaat bij Van Doorne, één van de grotere kantoren op de Zuid-as. ,,Voor werkgevers die geen goed dossier bijhouden, en dat zijn er best veel, wordt het lastiger mensen te ontslaan.”
Momenteel mag de rechter uit alle aangeleverde info zélf concluderen of de arbeidsrelatie moet worden beëindigd, stelt Sterk. Vanaf 1 juli moet een werkgever zich houden aan een lijst met ontslagredenen. Hij mag pas ontbinden als ten minste één reden kan worden aangetoond, bijvoorbeeld slecht functioneren na een mislukt verbetertraject.” Al met al krijgt de rechter veel minder vrijheid en wordt hij een soort ambtenaar die alles controleert en afvinkt.
Goedkoper
Als het ontslag door de beugel kan is het wél meteen goedkoper voor de werkgever, zegt Sterk. Tegelijk krijgen werknemers in het nieuwe ontslagrecht meer gelegenheid om in hoger beroep te gaan. Nu is dat bij ontbinding door de kantonrechter onmogelijk. ,,Veel ondernemers vrezen lange procedures. Werknemers kunnen wellicht ook gaan dreigen na een uitspraak: als u niet meer betaalt, ga ik in beroep.”
Dat verwacht ook Aantjes. Ze voorspelt dat er vanaf 1 juli een alternatief onderhandelingscircuit ontstaat. ,,Als de rechter het ontslag afwijst, zal een werknemer tegen zijn baas zeggen: doe een goed voorstel.” Dat voorstel moet beter zijn dan de nieuwe transitievergoeding. ,,Ik vermoed dat dan weer aansluiting gezocht wordt bij de oude vertrouwde kantonrechtersformule.” En zo blijft er toch weer meer hetzelfde dan gedacht.
Voordat mensen in paniek raken, zet Avinci Advocaten het overzicht van de wijzigingen op een rij, met de mogelijke resultaten – want wat betekent deze nieuwe wet precies voor uw bedrijf of uw positie? Het is interessant om te weten wat deze wetswijziging precies betekent en daarvoor heeft Avinci Advocaten een Whitepaper samengesteld waarin alle wijzigingen uitvoerig besproken worden.
Geïnteresseerd? Mail ons dan op: info@avinci.nl ovv “Whitepaper Wet, Werk en Zekerheid per 1 juli 2015″ en wij sturen u de informatie naar u toe.
Deze informatie wordt u verstrekt door Avinci Advocaten. Belangrijk is dat u door deze nieuwe wijzigingen in het arbeidsrecht, het overzicht niet verliest. Wij hebben alles op een rijtje en jarenlange ervaring in arbeidsrecht en ontslagzaken – zowel voor de werknemer als voor de werkgever. Wij zien het probleem, pakken het op een voortvarende manier aan en onderhandelen de beste positie in uw belang. Snel, economisch en efficient. Wij zijn uw juridische partner en uw raadsman in deze onzekere tijden – wij lossen zaken op.
Voor meer informatie kijk op onze website voor arbeidsrecht: http://www.avinci.nl/rechtsgebieden/arbeidsrecht-3/
Onze specialisten zijn:
Arthur Hansen, advocaat
Petra Ellenbroek, advocaat.
Marjolein Daansen, advocaat.
Bel direct voor een afspraak of kom langs in ons prachtige pand op de unieke locatie in de Oude Haven / Maasboulevard in Rotterdam.
Wij helpen u verder en zijn goed bereikbaar van 09.00 tot 21.00 uur omdat ondernemen nooit stopt.
CONTACT:
Oudehoofdplein 4, 3011 TM Rotterdam
010 4777755
010 4780909
info@avinci.nl
www.avinci.nl
VOLG ONS:
Twitter Facebook Linkedin
Avinci Advocaten – uw partner in juridische zaken.
bronvermelding: DAS, Algemeen Dagblad – David Bremmer, Anp en het Burgerlijk Wetboek.